چگونه می‌توان یک رزومه‌ی حرفه ای و رایگان ساخت؟

ساخت وبلاگ

اگر تازه فارغ‌التحصیل شده‌اید، مسیر شغلی‌تان را تغییر داده‌اید یا به دنبال موقعیت شغلی بهتری هستید قبل از هرچیز به یک رزومه تاثیرگذار و حرفه‌ای نیاز داریدرزومه نویسی شاید برای بسیاری از کارجویان کار سخت و چالش‌برانگیزی به نظر برسد؛ اما با رعایت چند اصل ساده و توجه به نکات رزومه نویسی می‌توانید به راحتی رزومه کاری استانداردی برای خود بسازید و شانس دیده شدن و دعوت به مصاحبه استخدام خود را بالاتر ببرید.

اما رزومه و اصول نوشتن رزومه کاری مناسب چیست؟ نوشتن رزومه کاری را از کجا شروع کنیم و رزومه مناسب باید شامل چه اطلاعاتی باشد؟ اصلا چرا باید در نوشتن رزومه شغلی اصولی را رعایت کنیم؟ و چرا همیشه به مرتب بودن و مناسب بودن رزومه تاکید می‌شود؟

همه افراد سعی دارند تصویری مناسب از خود در برابر دیگران ارائه دهند. رزومه نخستین تصویری است که شرکت استخدام کننده از شما می‌بیند. اگر این تصویر مرتب، کامل و دقیق باشد قطعا احتمال بیشتری دارد که شرکت یا سازمان استخدام کننده انگیزه بیشتری نیز برای تماس گرفتن به منظور برقراری جلسه مصاحبه حضوری داشته باشد.

برای ساخت یک رزومه‌ی حرفه‌ای و استاندارد می‌توانید از رزومه‌ساز آنلاین و رایگان جاب ویژن نیز استفاده کنید.

ارسال رزومه همانند ساختن رزومه قواعدی دارد و افراد حرفه‌ای همواره این قواعد را رعایت می‌کنند. متاسفانه به دلیل هزینه نداشتن ارسال رزومه این تصور نادرست در برخی کارجویان ایجاد شده است که “سنگ مفت، گنجشک مفت، و به همین دلیل برای خیلی از موقعیت‌های شغلی غیرمرتبط که حتی اطلاعی از شرح وظایف و مهارت‌های مورد نیاز آن ندارند، رزومه ارسال می‌کنند.

انتخاب لحن مناسب در رزومه می‌تواند یک چالش مهم باشد. شما می‌توانید با انتخاب کلمات درست در رزومه‌ی خود، به کارفرمایان این احساس را القا کنید که به خوبی در جریان کسب و کار آن‌ها قرار گرفته‌اید و فردی مناسب برای شغل مورد نظر هستید.

احتمالا تا به حال در تمامی آگهی های شغلی با این متن مواجه شده‌اید: “متقاضیان می‌توانند رزومه خود را به نشانی زیر بفرستند.” اولین قدم برای ورود به بازار کار ارسال رزومه است. رزومه متنی است که حداکثر در سه صفحه، شما را به کارفرما معرفی می‌کند.در حقیقت رزومه‌ به نمایندگی از شما و قبل از خودتان با کارفرما صحبت می‌کند. اگر رزومه‌ی شما نماینده‌ی خوبی برایتان باشد، می‌تواند شما را به مرحله‌ی بعدی فرآیند استخدام یعنی مصاحبه ببرد. پس باید بهترین معرفی را از توانایی‌ها، مهارت‌ها و سوابق شما داشته باشد.

پس از ساختن یک رزومه استاندارد، نوبت به ارسال آن برای کارفرماها می رسد. سوالی که در این جا پیش می آید این است که رفتار حرفه ای در ارسال رزومه چه رفتاری است؟ به یاد داشته باشید که ارسال رزومه زیاد لزوما منجر به استخدام نمی‌شود بلکه بالعکس معمولا اثر معکوس داشته و منجر به عدم انتخاب شما توسط کارفرما می‌شود.

در این مقاله به شما می‌گویم که چگونه یک رزومه خوب بنویسید و برای ارسال رزومه از چه اصولی پیروی کنید.

رزومه‌ی شغلی چیست؟

بگذارید اول تعریفی از رزومه ارایه دهیم. رزومه خلاصه ایست از سابقه کاری، مهارت ها و تحصیلات شما.  بنابراین تعریف رزومه و CV با یکدیگر تفاوت دارند. CV نگاه کاملیست به سوابغ شغلی، تحصیلی و تجربیات بدون در نظر گرفتن محدودیت حجم نوشتار در حالی که رزومه خلاصه ایست از این تجربیات و مهارت‌ها و نباید حجم آن بیش تر از دو صفحه باشد. .در حقیقت رزومه‌ به نمایندگی از شما و قبل از خودتان با کارفرما صحبت می‌کند. اگر رزومه‌ی شما نماینده‌ی خوبی برایتان باشد، می‌تواند شما را به مرحله‌ی بعدی فرآیند استخدام یعنی مصاحبه ببرد. پس باید بهترین معرفی را از توانایی‌ها، مهارت‌ها و سوابق شما داشته باشد.

رزومه به چه انواعی تقسیم می‌شود؟

به طور کلی ۴ مدل رزومه نویسی وجود دارد:

  1. هدفمند رزومه‌ای هدفمند که اختصاصا برای یک موقعیت شغلی خاص نوشته می‌شود و تاثیرگذاری بالایی دارد.
  2. عملکردی یا مهارتی  در رزومه عملکردی یا مهارتی تمرکز اصلی بر تجربیات و مهارت‌هایی است که کسب کرده‌اید (بدون ترتیب زمانی).
  3. بر اساس ترتیب زمانی در این نوع، سوابق و تجربیات کاری و تحصیلی به ترتیب زمانی معکوس (از آخر به اول) نوشته می‌شود.
  4. ترکیبی ترکیبی از دو مدل بالاست که هم به برشمردن سوابق کاری برحسب زمان و هم به شرح تجربیات و مهارت‌های کسب شده می‌پردازد.

با کمی جستجو و مشاهده نمونه‌های رزومه کاری متوجه تفاوت‌های ساختاری و محتوایی آن‌ها می‌شویم. در حقیقت، انواع مختلفی از رزومه کاری وجود دارد که هرکدام با هدف خاصی نوشته می‌شوند و برای کارجویان به خصوصی مناسب‌تر هستند.

رزومه‌ی کاری شامل چه بخش‌هایی است؟

  1. رشته‌ها و مقاطع تحصیلی گذرانده شده
    از آن جا که بسیاری از موقعیت‌های شغلی نیازمند میزان خاصی از تحصیلات هستند؛ تکمیل بخش تحصیلات دانشگاهی اهمیت زیادی دارد. با این حال، این بخش بهتر است کوتاه و مختصر نوشته شود و بخش زیادی از رزومه را به خود اختصاص ندهد. تنها به صورت تیتروار و حتی داخل جدول، نام دانشگاه، شهر، رشته و مقطع تحصیلی، زمان شروع و پایان تحصیلات اشاره کنید.نکته مهم: در این بخش لازم است تحصیلات دانشگاهی نوشته شود و نیازی به اشاره به رشته تحصیلی دبیرستان وجود ندارد. تنها در صورتی که آخرین مدرک تحصیلی شما دیپلم است به رشته و مدرک دیپلم اشاره کنید.
  2. سوابق شغلی
    این بخش باید شامل تمامی تجربیات مرتبط کاری شما باشد. تجربیات کاری خود را به ترتیب از جدیدترین تا قدیمی‌ترین آن‌ها لیست کنید. این بخش باید شامل عنوان شغلی، نام سازمان یا شرکت، مدت زمان فعالیت در آن جایگاه شغلی و مسئولیت‌های کلیدی شما باشد.
  3. توانایی‌ها و مهارت‌ها
    کارفرماها دنبال افرادی هستند که مهارت‌های خاص مدنظر آنان را داشته باشند. ممکن است شما مهارتی را داشته باشید و فراموش کنید آن‌ را در رزومه خود وارد کنید و یا از نظرتان کم اهمیت باشد. بنابراین بهتر است مهارت‌هایی که در عنوان شغلی دلخواه شما کارفرماها انتظار دارند داشته باشید را بررسی کنید. برای مثال در این قسمت می‌توانید زبان‌های خارجی و میزان تسلطتان بر آنها و نرم افزارهای مرتبط با شغل مدنظرتان که قادر به کار کردن با آن‌ها هستید را بیان کنید. مهارت های مرتبط با عنوان شغلی می تواند در استخدام شدن سریع تر شما بسیار موثر باشد.

مهارت‌ها به دو دسته‌ی سخت و نرم تقسیم می‌شوند:

مهارت‌های نرم (Soft Skills): مهارت‌های نرم یا مهارت‌های فردی به مهارت‌هایی مثل توانایی حل مساله، توان مدیریت و رهبری، روابط عمومی، روحیه همکاری، مدیریت زمان و … گفته می‌شود.

مهارت‌های سخت (Hard Skills): مهارت‌های سخت یا مهارت‌های قابل اندازه‌گیری هر نوع مهارت فنی و تخصصی مرتبط با شغل، از برنامه نویسی پایتون گرفته تا روش پخت غذاهای تایلندی را شامل می‌شود. این مهارت‌ها را براساس میزان تسلط و سطح آشنایی به ترتیب به صورت مقدماتی، متوسط، پیشرفته، متخصص مرتب کنید.

  1. اطلاعات خصوصی
    در این قسمت باید اطلاعات اولیه ای از خودتان ارایه دهید. اطلاعاتی از قبیل نام، شماره تماس، آدرس ایمیل، محدوده‌ی محل سکونت خود را ارایه دهید. همچنین اگر جنسیتتان مذکر است لازم است وضعیت نظام وظیفه خود را در رزومه مشخص کنید.

تمامی این بخش‌ها به همراه چندین بخش دیگر در رزومه‌ساز کامل جاب ویژن وجود دارند. این رزومه‌ساز به شما کمک می‌کند تا ظرف چند دقیقه، یک رزومه‌ی استاندارد بسازید که در تصاحب فرصت‌های شغلی، کمک زیادی به شما می‌کند.

فرمت استاندارد رزومه

  • حاشیه متن از هر ظرف حداقل حدود ۲-۳ سانتیمتر باشد.
  • رزومه را تنها در یک صفحه و حداکثر دو صفحه بنویسید؛ هرچند ممکن است در برخی موارد خاص، رزومه‌ ۳ صفحه‌ای هم قابل قبول باشد. اما فراموش نکنید که طبق یه اصل نانوشته هرچقدر تعداد صفحه‌ها بیشتر شود تاثیرگذاری آن کمتر می‌شود.
  • اندازه فونت متن بین ۱۰-۱۲ و برای تیترها ۱۶-۱۴ مناسب است.
  • بخش ابتدایی و مشخصات فردی را بولد یا با فونتی کمی بزرگ‌تر بنویسید (نه بزرگ‌تر از فونت ۱۴).
  • وجود هرگونه اشتباه تایپی یا غلط املائی و نگارشی جلوه بسیار غیرحرفه‌ای و نامناسبی به رزومه شما می‌دهد. بنابراین توصیه می‌کنیم چندین بار رزومه را بخوانید و در صورت امکان از فرد دیگری بخواهید آن را بررسی کند.
  • از فونت مناسب و رسمی استفاده کنید. فونت‌های فارسی B Nazanin و B Zar برای نوشتن رزومه فارسی و فونت‌های Arial یا Helvetica برای رزومه انگلیسی توصیه می‌شوند.
  • برای فهرست‌وار کردن اطلاعات در هر بخش (مثل بخش تحصیلات و سوابق کاری) از بولت پوینت استفاده کنید.
  • فایل نهایی رزومه را حتما در فرمت PDF ذخیره و برای کارفرما ارسال کنید. اما پیشنهاد می‌کنیم یک نسخه Word هم داشته باشید تا در آینده به راحتی بتوانید آن را ویرایش و بروزرسانی کنید.

در رزومه‌نویسی از چه اشتباهاتی باید بپرهیزیم؟

سیمون بنت ” به عنوان یک مشاور منابع انسانی در امور استخدام به کارجویان توصیه می‌کند که در رزومه خود از کلماتی چون “وفادار، پرانرژی، دقیق، باانگیزه، مشتاق، اهل کارتیمی، خوش‌برخورد “و مواردی از این دست که از آن‌ها با عنوان “مهارت‌های نرم” یاد می‌شود، استفاده نکنید.

مهم‌تر از استفاده از کلمات در رزومه، این است که اثبات کنید که آن ویژگی‌ها را دارید. برای مثال چه چیزی برای ارائه دارید که نشان می‌دهد که شما یک فرد پرانرژِی و اهل کار تیمی هستید؟

اگر می‌خواهید نشان دهید که شما یک کارمند وفادار هستید، می‌توانید آن را با بیان این که چه مدت در یک سازمان خاص فعالیت داشته‌اید، ثابت کنید.

مثال‌های زیر نشان می‌دهد که برای بیان مهارت‌های نرم باید چگونه عمل کنید. هر ویژگی را با یک مدرک بیان کنید.

توسعه دهنده: من یک دستورالعمل آموزشی جدید توسعه داده‌ام.

موفق: من به تمامی اهداف فروشم رسیده‌ام.

مدیر: من یک تیم سه‌نفره را مدیریت کرده‌ام.

دیگر اشتباهات رایج در نوشتن رزومه عبارتند از:

۱- زیاده گویی

۲- بدگویی در رابطه با کارفرمای قبلی یا هرگونه اطلاعات منفی دیگری

 ۳- کوتاه بودن بیش از حد اطلاعات

۴- بیان اطلاعات و سوابق کاری غیرمرتبط

۵- تواضع و فروتنی بیش از حد

۶- اشاره نکردن به تاریخ شروع و پایان همکاری

۷- استفاده از قالب رزومه غیراستاندارد و غیرحرفه‌ای

۸- اشتباه بودن یا ناقص بودن اطلاعات تماس

۹- غلط املایی و اشتباهات تایپی

۱۰- مبالغه و اطلاعات نادرست

۱۱- ارسال یک رزومه بدون هیچ گونه تغییری برای فرصت‌های شغلی مختلف

۱۲- طولانی بودن بیش از حد اطلاعات

یک رزومه‌ی کاری استاندارد چه خصوصیاتی دارد؟

رزومه‌ای استاندارد است که در آن مشخصات فردی، سوابق حرفه‌ای و تحصیلی، مهارت‌های کسب شده، جوایز و افتخارات به صورت خلاصه و مفید و با رعایت اصول نوشته شده‌باشد. به طور کلی رزومه باید به گونه‌ای باشد که اولا کارفرما را ترغیب به خواندن کند و ثانیا در مدت کوتاهی بتواند شما را به بهترین شکل ممکن معرفی کند. بنابراین نوشتن رزومه کاری تخصصی است که اگر به درستی انجام بگیرد، شما را یک گام از رقبایتان پیش می‌اندازد.

حرفه‌ای بودن در فرستادن رزومه

۱- با در نظر گرفتن نکات زیر برای کارفرما رزومه بفرستید:

در این راستا اول باید بدانیم که کارفرما به دنبال چیست؟
الف) کارفرما فردی را انتخاب میکند که برای تصاحب آن شغل، با علاقه، جدی و پرانگیزه باشد.  
ب) کارفرماها به دنبال فردی میگردند که از لحاظ توانمندی و مهارت، سوابق کاری و سوابق تحصیلی با شرایط و شاخص های مدنظر آنها همخوانی داشته باشد.

۲- به دلایل زیر از ارسال رزومه به فرصت‌های شغلی غیرمرتبط خودداری کنید؟

  • ارسال رزومه غیرهدفمند و غیرمرتبط با موقعیت شغلی توسط کارجویان باعث می‌شود که رزومه‌ی آن‌ها در بیشتر درخواست‌هایی که داشته‌اند رد شود. این موضوع می‌تواند باعث ایجاد حس سرخوردگی در آن‌ها شده و پس از گذشت مدت زمانی، دیگر حتی برای مشاغلی که مناسب آن‌هاست نیز، رزومه ارسال نکنند.
  • تخریب برند شخصی کارجو یکی از مهمترین پیامدهای ارسال رزومه بدین شکل است و این حس را در کارفرما ایجاد میکند که او هنگام ارسال رزومه توجه کافی به شرح شغل و وظایف نداشته است. تصویر چنین کارجویی در ذهن یک کارفرما یک فرد بی دقت، کم توجه و غیر حرفه ای است. فردی را تصور کنید که در زمینه مدیریت منابع انسانی تخصص دارد و با دیدن آگهی شغلی یک شرکت مشهور در حوزه فروش و بازاریابی رزومه ارسال می‌کند. طبیعتا نه تنها رزومه او برای این موقعیت رد می‌شود، بلکه در آینده نیز چنانچه همان شرکت قصد استخدام کارشناس منابع انسانی را داشته باشد، شانس این فرد برای استخدام در این سمت نیز درهمان شرکت کم می‌شود. اگر کارجویان کمی دوراندیش باشند این شانس مهم را برای خود از بین نخواهند برد.
  • سازمانی را تصور کنید که برای هر موقعیت شغلی خود ۱۰۰ رزومه دریافت می‌کند، حال اگر ۸۰ درصد این رزومه‌ها بی‌ربط به نیاز آن سازمان باشد چه اتفاقی می‌افتد؟ پاسخ روشن است. اتلاف بخش زیادی از وقت و انرژی بخش منابع انسانی سازمان و در نتیجه کاهش دقت و بازدهی در فرایند گزینش افراد به دلیل همین خستگی ناشی از بررسی رزومه‌های غیرمرتبط.

هر چیزی که باید در رابطه با نامه اختصاصی بدانید

ﯾﮏ ﺳﺮی از ﻣﻮﻗﻌﯿﺖﻫﺎی ﺷﻐﻠﯽ وﺟﻮد دارد ﮐﻪ ﮐﺎرﺟﻮ اﺣﺴﺎس ﻣﯽﮐﻨﺪ ﺧﯿﻠﯽ ﺗﻤﺎﯾﻞ دارد ﺗﺎ در اﯾﻦ ﻣﻮﻗﻌﯿﺖ اﺳﺘﺨﺪام ﺷﻮد و ﮐﺎﻣﻼ ﺷﺎﺧﺺﻫﺎ و ﺷﺮاﯾﻂ ﻣﺪﻧﻈﺮ ﮐﺎرﻓﺮﻣﺎ را داراﺳﺖ. اﯾﻨﺠﺎﺳﺖ ﮐﻪ ﻧﺎﻣﻪ اﺧﺘﺼﺎﺻﯽ ﺑﻪ ﮐﻤﮏ ﺷﻤﺎ ﻣﯽ آﯾﺪ ﺗﺎ ﺧﻮد را ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺳﺎﯾﺮ اﻓﺮاد و رزوﻣﻪﻫﺎ ﻣﺘﻤﺎﯾﺰ ﮐﻨﯿﺪ و ﺑﻪ ﺳﺎزﻣﺎن ﻣﺪ ﻧﻈﺮ ﺧﻮد ﻧﺸﺎن دﻫﯿﺪ ﮐﻪ ﭼﺮا ﺑﺮای ﮐﺎر ﮐﺮدن در آن ﺷـــﺮﮐﺖ، ﺟﺪی و ﻣﺸﺘﺎق ﺑﻮده و ﺑﻬﺘﺮﯾﻦ ﮔﺰﯾﻨﻪ ﺑﺮای ﺳﺎزﻣﺎن ﻫﺴﺘﯿﺪ. ﭼﺮا ﺳﺎزﻣﺎن ﺑﺎﯾﺪ ﺧﯿﺎﻟﺶ از ﺑﺎﺑﺖ اﺳﺘﺨﺪام ﺷﻤﺎ راﺣﺖ ﺑﻮده و ﻣﻄﻤﺌﻦ ﺑﺎﺷﺪ ﮐﻪ ﺑﻪ راﺣﺘﯽ ﻣﯽﺗﻮاﻧﺪ روی ﺷﻤﺎ ﺣﺴﺎب ﮐﻨﺪ.

ﻧﺎﻣﻪ اﺧﺘﺼﺎﺻﯽ ﯾﺎ Cover Letter پیامی اﺳﺖ که ﺷﻤﺎ در ﮐﻨﺎر رزوﻣﻪ ﺧﻮد و ﺑﺼﻮرت اﺧﺘﺼﺎﺻﯽ ﺑﺮای ﯾﮏ ﻓﺮﺻﺖ ﺷﻐﻠﯽ در ﯾﮏ ﺳﺎزﻣﺎن ﺧﺎص ارﺳﺎل ﻣﯽ‌ﮐﻨﯿﺪ. ﻣﻌﻤﻮﻻ ﮐﺎرﺟﻮﯾﺎن ﺑﺮای ﺧﯿﻠﯽ از ﻣﻮﻗﻌﯿﺖ ﻫﺎی ﺷﻐﻠﯽ رزوﻣﻪ ﻣﯽ‌ﻓﺮﺳﺘﻨﺪ و ﺑﯿﻦ ﻣﻮﻗﻌﯿﺖﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ، ﺗﻔﺎوت آﻧﭽﻨﺎﻧﯽ ﻗﺎﺋﻞ ﻧﯿﺴـــﺘﻨﺪ.

لینکدین خود را چگونه حرفه‌ای کنید؟

شبکه‌ی اجتماعی لینکدین پتانسیل بالایی برای ارتقای موقعیت کاری، ایجاد یک شبکه ارتباطی قدرتمند و کمک به استخدام افراد دارد، اما به شرط اینکه با تکنیک‌های کاربردی آن‌ها به خوبی آشنا شوید. در زیر نکاتی برای داشتن یک حساب کاربری حرفه‌ای در لینکدین به شما می‌آموزیم:

  • مهارت‌ها و توانایی‌های خود را به خلاصه‌ترین شکل ممکن در حساب کاربری لینکدین خود بنویسید.
  • در لینکدین تجربیات خود را به اشتراک بگذارید.
  • درخواست‌های توصیه را جدی بگیرید.
  • به دستاوردهای خود اشاره کنید.
  • شبکه‌سازی در لینکدین را به طور هدفمند انجام دهید.
  • سعی کنید پروفایل شما تا جای ممکن، کامل و جذاب باشد.
  • در صورتی که کاری داوطلبانه انجام داده‌اید در حساب کاربری لینکدین خود به آن اشاره کنید.

کلام آخر

بعد از نوشتن یک رزومه‌ی استاندارد، باید در ارسال رزومه نیز رفتاری حرفه‌ای داشته باشید و برای فرصت‌های شغلی غیرمرتبط، رزومه ارسال نکنید. شما می‌توانید از نامه‌اختصاصی و حساب کاربری لینکدین نیز برای افزایش شانس دعوت شدن خود به مصاحبه استفاده کنید.

داشتن تحصیلات خوب، مهارت‌های عالی و سابقه کار خوب زمانی که با رزومه‌ای حرفه‌ای همراه نباشد، نمی‌تواند در پیدا کردن یک شغل خوب، کمک زیادی به شما نخواهد کرد. رزومه، معرف شما به کارفرما است و باید در نوشتن یا ساختن آن با استفاده از قالب رزومه‌ساز یا قالب رزومه، نهایت دقت را داشته باشید.

جاب ویژن...
ما را در سایت جاب ویژن دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : جاب ویژن jobvision بازدید : 232 تاريخ : سه شنبه 19 اسفند 1399 ساعت: 22:53